Należy zrobić normalny rosół z udka kaczego, potem wyjąć wszystko z rosołu, dodać ze dwa słoiki śliwek w occie wraz z zalewą, dodać goździki, gotować 30 min na wolnym ogniu. Dodać 4 łyżki cukru, łyżkę mąki i mieszać na małym ogniu, na koniec rozrobić krew kaczą z wodą gotowaną (chłodną) i wlać do zupy, gotować na małym ogniu 30 min. Mieszać, odstawić na noc.Ugotować makaron (gniazda średnie), podgrzać czarninę ale bez wrzenia, nalać do talerza i wcinać.
- udko kacze
- goździki
- śliwki w occie
- krew z kaczki
- cukier
- pieprz
- sól
- mąka
Sposób przyrządzania:
Należy zrobić normalny rosół z udka kaczego, potem wyjąć wszystko z rosołu, dodać ze dwa słoiki śliwek w occie wraz z zalewą, dodać goździki, gotować 30 min na wolnym ogniu. Dodać 4 łyżki cukru, łyżkę mąki i mieszać na małym ogniu, na koniec rozrobić krew kaczą z wodą gotowaną (chłodną) i wlać do zupy, gotować na małym ogniu 30 min. Mieszać, odstawić na noc.Ugotować makaron (gniazda średnie), podgrzać czarninę ale bez wrzenia, nalać do talerza i wcinać.
A ta krew na sztuki to jak? Z jednej kaczki czy jedno wiaderko krwi?